Waterhardheid De Koog (Texel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in De Koog. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in De Koog is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

De Koog is een kleine woonplaats met 1.340 inwoners. De Koog ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater De Koog

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid De Koog waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in De Koog**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid De Koog

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in De Koog?

Onthard water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Koog is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.