Waterhardheid De Krim (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in De Krim. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in De Krim is 9,80 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

De Krim biedt plaats aan 2.300 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. De Krim maakt deel uit van de gemeente Hardenberg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater De Krim

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid De Krim waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,60 dH in De Krim**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid De Krim

Calculatie voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in De Krim?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Krim is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.