Waterhardheid De Lier (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in De Lier ligt rond 4,98 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in De Lier is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

De Lier telt 11.905 inwonenden. Dit is een redelijk kleine woonplaats. De Lier bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater De Lier

De waarneming van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid De Lier objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in De Lier**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid De Lier

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in De Lier?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Lier is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.