Waterhardheid de Lutte (Losser)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in de Lutte ligt rond 7,40 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

de Lutte telt 3.615 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. de Lutte bevindt zich in de gemeente Losser. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water de Lutte

Mensen kunnen hardheid van 7,40 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid de Lutte objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,40 Duitse graden in de Lutte**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water de Lutte

Becijfering voor 7,40 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in de Lutte?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats de Lutte is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.