Waterhardheid De Meern (Utrecht)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in De Meern. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

De Meern is een vrij kleine woonplaats met 21.100 inwoners. De Meern maakt deel uit van de gemeente Utrecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater De Meern

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de tegels accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid De Meern objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in De Meern**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water De Meern

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in De Meern?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Meern is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,60 naar 0 dH te reduceren.