Waterhardheid De Rijp (Alkmaar)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in De Rijp. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in De Rijp is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

De Rijp telt 4.000 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. De Rijp is onderdeel van de gemeente Alkmaar. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater De Rijp

Men kan hardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid De Rijp objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in De Rijp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Rijp

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in De Rijp?

Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Rijp is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.