Waterhardheid De Schiphorst (Meppel)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in De Schiphorst. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

De Schiphorst is een kleine woonplaats met 85 inwoners. De Schiphorst is onderdeel van de gemeente Meppel. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater De Schiphorst

Mensen kunnen waterhardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid De Schiphorst objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,50 Duitse graden in De Schiphorst**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Schiphorst

Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in De Schiphorst?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Schiphorst is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.