Waterhardheid De Waal (Texel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het water in De Waal minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in De Waal is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

De Waal is een kleine woonplaats met 395 inwoners. De Waal maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater De Waal

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid De Waal waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in De Waal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water De Waal

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in De Waal?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Waal is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.