Waterhardheid de Woude (Castricum)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in de Woude is ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in de Woude is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

de Woude telt 165 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. de Woude bevindt zich in de gemeente Castricum. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater de Woude

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid de Woude objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in de Woude**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid de Woude

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in de Woude?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats de Woude is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.