Waterhardheid De Zilk (Noordwijkerhout)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in De Zilk ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in De Zilk is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

De Zilk telt 2.155 inwoners. Het is een kleine woonplaats. De Zilk ligt in de gemeente Noordwijkerhout. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater De Zilk

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de badkamer accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid De Zilk waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in De Zilk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water De Zilk

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Zilk?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Zilk is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.