Waterhardheid Dedemsvaart (Hardenberg)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,70 dH. Zo hard is het drinkwater in Dedemsvaart. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkvormende deeltjes.

Dedemsvaart telt 12.370 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Dedemsvaart bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Dedemsvaart

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,70 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water van 7,70 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Dedemsvaart objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,70 Duitse graden in Dedemsvaart**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Dedemsvaart

Becijfering voor 7,70 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Dedemsvaart?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dedemsvaart is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,70 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.