Waterhardheid Deinum (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Deinum kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,80 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Deinum is 8,00 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Deinum biedt plaats aan 995 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Deinum maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Menameradiel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Deinum

Mensen kunnen waterhardheid van 6,80 Duitse graden "normaal" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Deinum waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,80 Duitse graden in Deinum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Deinum

Calculatie voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Deinum?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Deinum is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,80 naar 0 dH te reduceren.