Waterhardheid Delden (Hof van Twente)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,10 dH. Zo hard is het kraanwater in Delden. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkdeeltjes.

Delden is een kleine woonplaats met 7.395 inwonenden. Delden hoort bij de gemeente Hof van Twente. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Delden

Iemand kan waterhardheid van 10,10 dH misschien "prima" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 10,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Delden objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 10,10 Duitse graden in Delden**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Delden

Rekensom voor 10,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Delden?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Delden is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 10,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.