Waterhardheid Den Bommel (Goeree-Overflakkee)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Den Bommel ligt in de buurt van 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Den Bommel is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Den Bommel telt 1.675 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Den Bommel maakt deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Den Bommel

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Den Bommel objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Den Bommel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Den Bommel

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Den Bommel?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Bommel is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.