Waterhardheid Den Dolder (Zeist)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Den Dolder is om en nabij de 6,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Den Dolder telt 4.330 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Den Dolder ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Den Dolder

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,60 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Den Dolder waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,60 dH in Den Dolder**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Den Dolder

Becijfering voor 6,60 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Den Dolder?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Dolder is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,60 naar 0 dH terug te brengen.