Waterhardheid Den Dungen (Sint-Michielsgestel)

Zacht
0
7,95
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Den Dungen is 7,95 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 7,95 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Den Dungen biedt plaats aan 3.935 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Den Dungen hoort bij de gemeente Sint-Michielsgestel. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Den Dungen

U kunt een hardheid van 7,95 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 7,95 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Den Dungen objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,95 dH in Den Dungen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Dungen

Becijfering voor 7,95 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Den Dungen?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Dungen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,95 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.