Waterhardheid Den Ham (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,90 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Den Ham. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter leidingwater. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalk.

Den Ham is een kleine woonplaats met 5.875 inwonenden. Den Ham maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Twenterand.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Den Ham

Iemand kan een hardheid van 8,90 dH "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 8,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Den Ham objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 8,90 Duitse graden in Den Ham**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Den Ham

Becijfering voor 8,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Den Ham?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Ham is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 8,90 naar 0 dH terug te brengen.