Waterhardheid Den Helder (Den Helder)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Den Helder minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Den Helder is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Den Helder is een tamelijk grote woonplaats met 41.965 inwonenden. Den Helder ligt in de gemeente Den Helder. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Den Helder

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Den Helder objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Den Helder**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Den Helder

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Den Helder?

Praktisch iedereen ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Den Helder is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.