Waterhardheid Den Hoorn (Midden-Delfland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Den Hoorn. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Den Hoorn is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Den Hoorn telt 7.235 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Den Hoorn hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Midden-Delfland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Den Hoorn

Mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Den Hoorn waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Den Hoorn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Den Hoorn

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Den Hoorn?

Een ieder beleeft volledig zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Hoorn is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.