Waterhardheid Den Hoorn (Texel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Den Hoorn heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Den Hoorn is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Den Hoorn telt 980 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Den Hoorn bevindt zich in de gemeente Texel. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Den Hoorn

U kunt een hardheid van 6,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Den Hoorn waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Den Hoorn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Den Hoorn

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Den Hoorn?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Hoorn is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.