Waterhardheid Den Horn (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Den Horn. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Den Horn biedt plaats aan 420 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Den Horn is onderdeel van de gemeente Zuidhorn. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Den Horn

Men kan hardheid van 9,00 dH wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Den Horn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 9,00 Duitse graden in Den Horn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Den Horn

Berekening voor 9,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Den Horn?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Horn is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 9,00 naar 0 dH te reduceren.