Waterhardheid Den Hout (Oosterhout)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Den Hout ligt rond de 7,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Den Hout telt 1.205 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Den Hout ligt in de gemeente Oosterhout. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Den Hout

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,90 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de douche accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 7,90 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Den Hout objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,90 Duitse graden in Den Hout**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Den Hout

Calculatie voor 7,90 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Den Hout?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Hout is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.