Waterhardheid Den Ilp (Landsmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Den Ilp minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Den Ilp is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Den Ilp telt 835 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Den Ilp hoort bij de gemeente Landsmeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Den Ilp

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Den Ilp waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Den Ilp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Den Ilp

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Den Ilp?

Een ieder ondervindt volledig zacht leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine residu komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Ilp is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.