Waterhardheid Den Oever (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Den Oever minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Den Oever is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Den Oever is een kleine woonplaats met 2.370 inwoners. Den Oever hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Den Oever

De perceptie van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Den Oever objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Den Oever**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Den Oever

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Den Oever?

Iedereen ondervindt zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Oever is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.