Waterhardheid Denekamp (Dinkelland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Denekamp. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalk.

Denekamp telt 9.920 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Denekamp maakt deel uit van de gemeente Dinkelland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Denekamp

Mensen kunnen hardheid van 8,00 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 8,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Denekamp objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 8,00 dH in Denekamp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Denekamp

Becijfering voor 8,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Denekamp?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Denekamp is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 8,00 naar 0 dH te reduceren.