Waterhardheid Deurningen (Dinkelland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
11,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Deurningen is 11,70 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 11,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 37,49 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Deurningen telt 1.905 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Deurningen is onderdeel van de gemeente Dinkelland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Deurningen

Iemand kan hardheid van 11,70 Duitse graden "prima" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 11,70 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Deurningen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 11,70 dH in Deurningen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Deurningen

Becijfering voor 11,70 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,70 dH x 180m3 = 37,49 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Deurningen?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Deurningen is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 11,70 naar 0 dH te reduceren.