Waterhardheid Deurningen (Oldenzaal)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Deurningen. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 8,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,23 kilogram kalkaanslag.

Deurningen biedt plaats aan 205 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Deurningen ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Oldenzaal.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Deurningen

Sommige mensen kunnen hardheid van 8,50 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 8,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Deurningen waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 8,50 dH in Deurningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Deurningen

Calculatie voor 8,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,50 dH x 180m3 = 27,23 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Deurningen?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Deurningen is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 8,50 naar 0 dH terug te brengen.