Waterhardheid Deventer (Deventer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Deventer ligt in de buurt van 8,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 8,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,27 kilogram kalkaanslag.

Deventer telt 80.085 inwonenden. Het hoort bij de top-vijftig plaatsen in Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats. Deventer hoort bij de gemeente Deventer. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Deventer

De waarneming van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 8,20 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 8,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Deventer objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 8,20 dH in Deventer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Deventer

Becijfering voor 8,20 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,20 dH x 180m3 = 26,27 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Deventer?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Deventer is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 8,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.