Waterhardheid Diemen (Diemen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Diemen minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Diemen is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Diemen is een betrekkelijk kleine woonplaats met 25.210 inwonenden. Diemen maakt deel uit van de gemeente Diemen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Diemen

Men kan een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Diemen waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Diemen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Diemen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Diemen?

Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met hard water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Diemen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.