Waterhardheid Diepenveen (Deventer)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Diepenveen heeft een waterhardheid van om en nabij 7,60 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Diepenveen biedt plaats aan 4.635 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Diepenveen bevindt zich in de gemeente Deventer. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Diepenveen

De indruk van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Diepenveen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,60 dH in Diepenveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Diepenveen

Becijfering voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Diepenveen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Diepenveen is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.