Waterhardheid Diessen (Hilvarenbeek)

Zacht
0
5,26
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,26 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Diessen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Diessen is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Diessen biedt plaats aan 3.630 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Diessen is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Hilvarenbeek.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Diessen

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,26 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 5,26 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Diessen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 5,26 Duitse graden in Diessen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Diessen

Berekening voor 5,26 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Diessen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Diessen is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,26 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.