Waterhardheid Diever (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Diever. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Diever is 7,60 dH. Dit is tamelijk hard water.

Diever is een kleine woonplaats met 2.470 inwoners. Diever ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Diever

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,20 dH "prima" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,20 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Diever waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 Duitse graden in Diever**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Diever

Calculatie voor 7,20 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Diever?

Iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Diever is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,20 naar 0 dH terug te dringen.