Waterhardheid Dieverbrug (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Dieverbrug bedraagt ongeveer 7,20 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Dieverbrug is 7,60 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Dieverbrug telt 180 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Dieverbrug ligt in de gemeente Westerveld. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Dieverbrug

De betekenis van een gegeven hardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,20 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 7,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Dieverbrug objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 dH in Dieverbrug**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Dieverbrug

Berekening voor 7,20 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Dieverbrug?

Een ieder ervaart onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Dieverbrug is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.