Waterhardheid Dirkshorn (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Dirkshorn minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Dirkshorn is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Dirkshorn is een kleine woonplaats met 1.705 inwoners. Dirkshorn maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Dirkshorn

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Dirkshorn waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Dirkshorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Dirkshorn

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Dirkshorn?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dirkshorn is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.