Waterhardheid Doenrade (Schinnen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het drinkwater in Doenrade (Doonder) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Doenrade (Doonder) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Doenrade is een kleine woonplaats met 1.105 inwonenden. Doenrade hoort bij de gemeente Schinnen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Doenrade

Iemand kan een hardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Doenrade objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Doenrade**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Doenrade

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Doenrade?

Een ieder ervaart zacht water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Doenrade is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.