Waterhardheid Doeveren (Heusden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 dH. Zo hard is het water in Doeveren. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Doeveren maakt deel uit van de gemeente Heusden. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Doeveren

De indruk van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 10,36 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Doeveren objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 dH in Doeveren**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Doeveren

Calculatie voor 10,36 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Doeveren?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Doeveren is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te verminderen.