Waterhardheid Doldersum (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Doldersum heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,20 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Doldersum is 7,60 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Doldersum is een kleine woonplaats met 105 inwoners. Doldersum maakt deel uit van de gemeente Westerveld. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Doldersum

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,20 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Doldersum waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,20 Duitse graden in Doldersum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Doldersum

Becijfering voor 7,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Doldersum?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Doldersum is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,20 naar 0 dH te verminderen.