Waterhardheid Dongen (Dongen)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Dongen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Dongen biedt plaats aan 23.120 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Dongen bevindt zich in de gemeente Dongen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Dongen

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,90 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Dongen objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,90 Duitse graden in Dongen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Dongen

Calculatie voor 7,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Dongen?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dongen is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,90 naar 0 dH te reduceren.