Waterhardheid Doorn (Utrechtse Heuvelrug)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Doorn ligt rond 6,20 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Doorn telt 9.985 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Doorn hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Doorn

De ervaring van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,20 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de douche voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Doorn waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,20 Duitse graden in Doorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Doorn

Becijfering voor 6,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Doorn?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Doorn is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,20 naar 0 Duitse graden terug te brengen.