Waterhardheid Doornenburg (Lingewaard)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Doornenburg. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Doornenburg is een zeer kleine woonplaats met 2.715 inwoners. Doornenburg is onderdeel van de gemeente Lingewaard. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Doornenburg

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,50 Duitse graden "geen probleem" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Doornenburg waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 dH in Doornenburg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Doornenburg

Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Doornenburg?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Doornenburg is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.