Waterhardheid Doornspijk (Elburg)

Zacht
0
3,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Doornspijk heeft een waterhardheid van minimaal 3,80 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalkdeeltjes.

Doornspijk telt 4.035 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Doornspijk ligt in de gemeente Elburg. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Doornspijk

U kunt een waterhardheid van 3,80 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 3,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Doornspijk waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 3,80 dH in Doornspijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Doornspijk

Becijfering voor 3,80 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Doornspijk?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Doornspijk is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 3,80 naar 0 dH te reduceren.