Waterhardheid Dordrecht (Dordrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Dordrecht minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Dordrecht is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Dordrecht hoort bij de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats met 118.420 inwoners. Dordrecht hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Dordrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Dordrecht

Men kan een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Dordrecht objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Dordrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Dordrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Dordrecht?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dordrecht is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.