Waterhardheid Dorst (Oosterhout)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,70 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Dorst. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalkvormende deeltjes.

Dorst telt 2.360 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Dorst hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Oosterhout.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Dorst

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 10,70 dH "prima" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 10,70 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Dorst waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 10,70 Duitse graden in Dorst**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Dorst

Calculatie voor 10,70 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Dorst?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dorst is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,70 naar 0 Duitse graden terug te brengen.