Waterhardheid Drachten (Smallingerland)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 dH. Zo hard is het water in Drachten (Drachten). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Drachten is een gemiddeld grote woonplaats met 44.880 inwoners. Drachten maakt deel uit van de gemeente Smallingerland. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Drachten

De gewaarwording van een gegeven hardheid is erg subjectief. Men kan zo een hardheid van 7,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 7,20 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Drachten objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,20 dH in Drachten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Drachten

Becijfering voor 7,20 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Drachten?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Drachten is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.