Waterhardheid Drempt (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Drempt is om en nabij de 7,30 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Drempt is 12,40 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Drempt is een kleine woonplaats met 1.745 inwoners. Drempt ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Drempt

U kunt een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Drempt waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,30 dH in Drempt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Drempt

Rekensom voor 7,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Drempt?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Drempt is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,30 naar 0 dH te verminderen.