Waterhardheid Driebruggen (Bodegraven-Reeuwijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Driebruggen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Driebruggen is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Driebruggen is een kleine woonplaats met 1.815 inwonenden. Driebruggen bevindt zich in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Driebruggen

De gewaarwording van een gegeven hardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Driebruggen objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Driebruggen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Driebruggen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Driebruggen?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Driebruggen is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.