Waterhardheid Driehuizen (Alkmaar)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Driehuizen heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Driehuizen is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Driehuizen telt 230 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Driehuizen is onderdeel van de gemeente Alkmaar. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Driehuizen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Driehuizen waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Driehuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Driehuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Driehuizen?

Praktisch iedereen beleeft zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Driehuizen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.