Waterhardheid Drogeham (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,20 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Drogeham (Droegeham). Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Drogeham (Droegeham) is 9,60 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Drogeham is een kleine woonplaats met 1.735 inwoners. Drogeham maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Drogeham

Men kan een waterhardheid van 9,20 Duitse graden "prima" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 9,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Drogeham objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 9,20 Duitse graden in Drogeham**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Drogeham

Becijfering voor 9,20 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Drogeham?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Drogeham is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 9,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.