Waterhardheid Drogteropslagen (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Drogteropslagen is om en nabij de 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Drogteropslagen is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Drogteropslagen biedt plaats aan 340 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Drogteropslagen ligt in de gemeente De Wolden. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Drogteropslagen

U kunt hardheid van 6,38 dH misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Drogteropslagen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Drogteropslagen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Drogteropslagen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Drogteropslagen?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Drogteropslagen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.