Waterhardheid Drongelen (Aalburg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 dH. Zo hard is het kraanwater in Drongelen. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Drongelen is een erg kleine woonplaats met 395 inwonenden. Drongelen maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Drongelen

De waarneming van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Drongelen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Drongelen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Drongelen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Drongelen?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Drongelen is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.